Заготівля насіння томатів: усі секрети

Настав час заготівлі насіння томатів. У першу чергу, потрібно звернути увагу на великі, сильні кущі. Зрозуміло, рослина має бути здоровою, без шкідників і хвороб. На посівний матеріал слід відбирати томати, які мають зовнішній вигляд, характерний для даного сорту.

Однозначно  не рекомендується використовувати плоди з верхніх гілок. Зазвичай саме ці помідори стають власним гібридом рослини. У нижніх рядах куща активність бджіл значно менша, так що там овоч залишається недоторканим і придатним для розведення. Крім того, на верхніх гілочках зазвичай з’являються дрібні томати, які не варто брати на насіння.

Також на посівний матеріал не підуть зелені або перезрілі томати. Брати необхідно тільки майже дозрілі або яскраво-червоні, наливні помідори.

Овочі потрібно гарненько вимити, висушити і залишити дозрівати при кімнатній температурі. Готовий томат потрібно розрізати на шість частин. Ложкою витягнути насіння разом з соком. Майбутній посівний матеріал краще покласти в скляну ємність.

Томатний сік повинен повністю закривати насіння. Посуд потрібно прикрити марлею і заховати в теплому, темному місці.

Через кілька днів закінчиться процес бродіння. Готовність продукту можна визначити по освітленню соку і появи бульбашок на поверхні.

Після ферментації насіння необхідно промити (те що спливло на розсаду не підходять).

Потім вимите насіння потрібно розкласти на поверхні і сушити протягом тижня. Місце просушування має бути темним. Щодня насіння слід перемішувати. Потім його потрібно розкласти по коробочках для зберігання.