Що приготувати з ожини

Цього року – гарний урожай ожини. Готуючи з ожини, пам’ятайте — ягідна кислота несумісна з алюмінієм і сталлю, тому для розмішування ягідної суміші використовуємо дерев’яну (не забарвлену) ложку або лопатку.

Варення зі щойно зібраних ягід:

Ягоди необхідно перебрати , очистити від плодоніжок. Промивати ягоди краще, занурюючи друшляк з ягодами в таз або у велику каструлю з водою. Під натиском проточної води ягоди помнуться, а частина соку змиється разом з водою.

Промиті ягоди викладаються в ємність для варіння. Засипається цукор з розрахунку 800 гр. на 1 кг ягід.

Якщо ягода не перезріла, то можна додати пару столових ложок води , щоб варення не пригорало. Ємність ставимо на сильний вогонь . Цукор повинен потемніти від соку ягід. Перемішати його з ягодами можна лише після закипання варення з країв.

burinnia

Рівномірне кипіння усієї ягідної маси – сигнал до того, щоб збавити вогонь до мінімуму.
При періодичному помішуванні ягоди доводяться до сильного загусання впродовж 3-4 годин.

Щоб варення було ароматним, за 15-20 хвилин до закінчення варіння в нього треба додати 5-6 вишневих листочків. Вони виймаються з готового варення перед розкладкою його по банках.

Джем:

Джеми готуються на основі яблучного пюре. Яблука літніх сортів, переважно, солодкі, отже цукру знадобиться менше ≈ 500-600 гр. на 1 кг фруктово-ягідної суміші.

На 3 кг яблук беріть 1 кг ожини.

Яблука чистяться від шкірки , натираються в ємність для варіння на крупній тертці. Щоб яблука швидкотне темніли, їх необхідно пересипати цукром. Ягоди найкраще пропустити через ручну соковижималку , щоб кісточок ожини в джемі не було.

Додаємо ожину до яблук і ставимо джем на вогонь. Після закипання маси, вогонь збавляється. Варимо джем, періодично помішуючи, до загустіння.
Як перевірити готовність варення? Після помішування на ложці залишається сироп. Якщо крапнути його на металеву ложку або поверхню столу, можна визначити готовність варення, джему. Крапля не розтікається-варення готове!!

Конфітюр:

У конфітюр можна додати:

Желатин;
Лікер;
Ванілін;
Корицю.

Окрім желатину, усі інгредієнти за бажанням. Для приготування 1 кг ожини , знадобиться 1 кг цукру і 3 столових ложки желатину.
Цілі ягоди або вичавлений з них сік висипаємо в каструлю . Відразу додається увесь цукор.
Поки суміш на вогні закипає, желатин замочується у склянці води.

Ягоди закипіли, цукор повністю розчинився – вводимо в суміш желатин .
Доводимо до кипіння, і зразу ж виключаємо . За бажанням, додаємо 50 мл лікеру або прянощів.

Розкладаємо конфітюр по ємкостях для зберігання, герметично закриваємо.