Як вибрати смачну диню

Смачна диня повинна пахнути приємно. Важкий солод­кий запах свідчить про перезрівання. Також варто з підозрою стави­тися до плодів, якщо вони нічим не пахнуть. Найімовірніше, вони ще не достигли.

Хороша диня має рівну красиву поверх­ню без плям, вм’ятин і тріщин. Не беріть плід, який лопнув, оскільки в тріщи­ни можуть проник­нути хвороботворні мікроби. Спробуйте пошкребти шкірку нігтем: стиглу диню легко подряпати, а незріла залишиться неушкодженою.

При натисканні пальцем диня повинна пружинити. Якщо вона не  продавлюється, значить, диня не дозрі­ла, а якщо не пружи­нить або навіть зали­шається пляма від натискання, значить, вона перезріла.

Доторкніться до сліду від квітки («носик») і переконайтеся, що він у міру податливий. Якщо твердий, диня  не визріла, а якщо дуже м’який — перезріла. А от хвостик на проти­лежній стороні плоду має бути сухим.

Диня повинна мати характерне для сорту забарвлення. Якщо проступає зелений колір (крім випадків, коли зелені прожилки передбачені сортом), вона незріла.

Переконатися в стиг­лості плоду можна, злегка вдаривши по ньому долонею. Стиг­ла диня видає глухий звук, а не дзвінкий, як у кавуна.