Смачна диня повинна пахнути приємно. Важкий солодкий запах свідчить про перезрівання. Також варто з підозрою ставитися до плодів, якщо вони нічим не пахнуть. Найімовірніше, вони ще не достигли.
Хороша диня має рівну красиву поверхню без плям, вм’ятин і тріщин. Не беріть плід, який лопнув, оскільки в тріщини можуть проникнути хвороботворні мікроби. Спробуйте пошкребти шкірку нігтем: стиглу диню легко подряпати, а незріла залишиться неушкодженою.
При натисканні пальцем диня повинна пружинити. Якщо вона не продавлюється, значить, диня не дозріла, а якщо не пружинить або навіть залишається пляма від натискання, значить, вона перезріла.
Доторкніться до сліду від квітки («носик») і переконайтеся, що він у міру податливий. Якщо твердий, диня не визріла, а якщо дуже м’який — перезріла. А от хвостик на протилежній стороні плоду має бути сухим.
Диня повинна мати характерне для сорту забарвлення. Якщо проступає зелений колір (крім випадків, коли зелені прожилки передбачені сортом), вона незріла.
Переконатися в стиглості плоду можна, злегка вдаривши по ньому долонею. Стигла диня видає глухий звук, а не дзвінкий, як у кавуна.