Лікарі зазвичай не дають порад, як харчуватися після Ковід-19, хоч відновлення після хвороби нерідко досить складне.
Людям, які перехворіли, дієтологи рекомендують полегшений раціон, так звану дієту № 15. Це звичайне чотириразове харчування, в якому виключені жирне м’ясо і свинячий жир, гострі приправи і соуси. На першому місці клітковина — свіжа зелень, овочі та фрукти. Ці продукти з нерозчинними харчовими волокнами допомагають кишечнику позбутися токсинів, неминучих під час хвороби.
Вітамін С, один із важливих антиоксидантів, досить складно отримати тільки з продуктів харчування. Тому включіть у свій раціон цитрусові, настої з шипшини і свіжий шпинат. Але й добавка вітаміну С у вигляді капсул зайвою не буде.
Не забувайте про будівельний матеріал організму — тваринні та рослинні білки. Відмовтеся від жирного м’яса на користь курки та індички, бобових, горіхів і насіння, обов’язково регулярно їжте морепродукти і рибу. Остання,крім поживної цінності і вмісту в білку корисних амінокислот, багата на так звані жирні кислоти. У відновлювальному раціоні ці речовини особливо важливі. Омега-3 міститься в жирних сортах риби, таких як оселедець, скумбрія, лосось, у печінці тріски.
Потрібно з’їдати не менше трьох порцій риби на тиждень, щоб не відчувати дефіциту цих речовин, але є більш дешевий та ефективний спосіб — приймати капсули з риб’ячим жиром. Омега-3 підтримує здоров’я серця і судин, які постраждали під час високої температури, покращує стан кісток і шкіри, нормалізує діяльність нервової системи і навіть знижує ризик виникнення депресії, яка часто виникає у тих, хто перехворів на СО\/Ю-19. Імунітет — теж сфера впливу поліненасичених кислот.
Дотримуйтесь правильного питного режиму. Води, а не всіх рідин у сумі, необхідно пити не менше 1,5 л на день.