Як харчуватися після Ковід-19?

Лікарі зазви­чай не дають порад, як харчуватися  після Ковід-19, хоч відновлення після хвороби нерідко досить складне.

Людям, які перехворіли, дієтологи рекомендують полегшений раціон, так звану дієту № 15. Це звичайне чотириразове харчування, в якому виключені жирне м’ясо і свинячий жир, гострі приправи і соуси. На першому місці клітковина — свіжа зелень, овочі та фрукти. Ці продукти з нерозчинними харчовими волокнами допомагають кишечнику позбутися токсинів, неминучих під час   хвороби.

Вітамін С, один із важливих антиокси­дантів, досить складно отримати тільки з продуктів харчування. Тому включіть у свій раціон цитрусові, настої з шипшини і свіжий шпинат. Але й добавка вітаміну С у вигляді капсул зайвою не буде.

Не забувайте про будівельний матеріал організму — тваринні та рослинні білки. Відмовтеся від жирного м’яса на користь курки та індички, бобових, горіхів і насін­ня, обов’язково регулярно їжте морепро­дукти і рибу. Остання,крім поживної цінності і вмісту в білку корисних амінокислот, багата на так звані жирні кислоти. У відновлювальному раціоні ці речовини особ­ливо важливі. Омега-3 міститься в жирних сортах риби, таких як оселедець, скумбрія, лосось, у печінці тріски.

Потрібно з’їдати не менше трьох порцій риби на тиждень, щоб не відчувати дефіциту цих речовин, але є більш дешевий та ефективний спосіб — приймати капсу­ли з риб’ячим жиром. Омега-3 підтримує здоров’я серця і судин, які постраждали під час високої температури, покращує стан кісток і шкіри, нормалізує діяльність нерво­вої системи і навіть знижує ризик виникнен­ня депресії, яка часто виникає у тих, хто перехворів на СО\/Ю-19. Імунітет — теж сфера впливу поліненасичених кислот.

Дотримуйтесь правильного питного режиму. Води, а не всіх рідин у сумі, необ­хідно пити не менше 1,5 л на день.