За вимогливістю до зволоження овочеві культури поділяються на чотири групи.
ПЕРША. Дуже вимогливі до вологості ґрунту і приземного шару повітря. До неї відносяться всі різновиди капусти, редиска, редька, салат, шпинат, кріп, селера, зелена цибуля. У них слабкі, розташовані мілко корені, а у більшості, крім того, крупне ніжне листя, яке випаровує багато вологи. Щоб отримати високий врожай, їх слід поливати невеликими нормами — 300-400 л на 10 кв. м, але часто (через 4-6 днів).
ДРУГА. Огірок, цибуля, часник, баклажан, перець, помідор теж потребують багато вологи, але використовують її економніше. Зрошувати їх треба через 6-7 днів по 400-500 л на 10 кв. м.
ТРЕТЯ. Столовий буряк, морква, кабачки, картопля, квасоля, спаржа, ревінь задовольняються помірною вологістю ґрунту. Поливати їх треба через 1-2 тижні з розрахунку 700-800 л на 10 кв. м.
ЧЕТВЕРТА. У кавуна, дині, гарбуза глибоко розташовані корені, які можуть використовувати вологу з глибини 2-3 м. Зволожувати їх можна через 15-18 днів, але високими нормами — 800-900 л на 10 кв. м.