Переслідують хвороби? Час відновлювати печінку

Печінка — це своєрідний фільтр, який працює без утоми, щоб захистити організм від шкідливих речовин. Алкоголь, жирна їжа, хімічні добавки у продуктах харчування, ліки шкодять печінці. Однак є продукти, які допоможуть покращити її роботу.

 

Гарбуз. Для печінки корисні яскраві фрукти з червоною і оранже­вою м’якоттю. Гарбуз входить до цього переліку. Завдяки високому вмісту рідкісного ві­таміну Т гарбуз можна назвати кращим гарніром до страв із яловичини, свинини та інших жирних страв, адже вітамін Т сприяє засвоєнню важкої їжі і розвантажує печінку.

Ламінарія. Ці водорості називають морською капустою. їх листя на 5% складається зі солей альгінової кислоти, яка отри­мала назву «природного ути­лізатора шкідливих речовин». Альгінати пов’язують деякі хі­мічно активні сполуки, а також солі важких металів. Тобто до­помагають печінці чистити ор­ганізм від шкідливих речовин.

Морська капуста — абсо­лютний рекордсмен за вмістом йоду, вона запобігає захво­рюванню щитовидної залози, знижує рівень холестерину.

Молочні продукти. Краще віддавати перевагу нежирним сортам кефіру, ря­жанці або йогурту. Усі ці про­дукти оздоровлюють мікро­флору кишечнику і сприяють виведенню шкідливих речовин з організму. Крім того, молочні продукти «вбирають» токси­ни (у тому числі речовини, що

потрапляють в організм із за­брудненим повітрям) і виво­дять їх.

Курага. Будь-які сухофрукти наба­гато корисніші, ніж цукерки і жирні тістечка. А нещодавно фахівці з’ясували, що регуляр­не вживання кураги знижує ри­зик виникнення раку печінки.

Фенольні компоненти, що містяться у куразі, здатні бути ефективною зброєю проти так званого метаболічного син­дрому, який супроводжується ожирінням і запальними про­цесами в організмі.

Оливкова олія. Містить вітамін Е — голо­вний антиоксидант. Він захи­щає організм від дії вільних радикалів — речовин, що утво­рюються під дією сонячного світла, сигаретного диму, за­брудненого повітря і радіації, — саме з цими шкідливими речовинами і змушена боро­тися печінка.

Оливки допомагають ней­тралізувати будь-які токсичні для організму речовини…

Щоб печінка працювала добре, варто подбати й про те, щоб у вашому раціоні було достатньо вітамінів.

Вітамін А. Міститься у всіх червоних і помаранчевих фруктах. Особливо багаті ка­ротином морква, буряк, абри­коси, болгарський перець, гарбуз.

Вітамін Е. Є у злаках, олії, рибі.

Омега-3 жирні кислоти. Ними багата жирна риба типу оселедця, форелі або скумб­рії.

Рибофлавін (вітамін В2). Його багато в персиках, гру­шах, буряках і шпинаті.