Печінка — це своєрідний фільтр, який працює без утоми, щоб захистити організм від шкідливих речовин. Алкоголь, жирна їжа, хімічні добавки у продуктах харчування, ліки шкодять печінці. Однак є продукти, які допоможуть покращити її роботу.
Гарбуз. Для печінки корисні яскраві фрукти з червоною і оранжевою м’якоттю. Гарбуз входить до цього переліку. Завдяки високому вмісту рідкісного вітаміну Т гарбуз можна назвати кращим гарніром до страв із яловичини, свинини та інших жирних страв, адже вітамін Т сприяє засвоєнню важкої їжі і розвантажує печінку.
Ламінарія. Ці водорості називають морською капустою. їх листя на 5% складається зі солей альгінової кислоти, яка отримала назву «природного утилізатора шкідливих речовин». Альгінати пов’язують деякі хімічно активні сполуки, а також солі важких металів. Тобто допомагають печінці чистити організм від шкідливих речовин.
Морська капуста — абсолютний рекордсмен за вмістом йоду, вона запобігає захворюванню щитовидної залози, знижує рівень холестерину.
Молочні продукти. Краще віддавати перевагу нежирним сортам кефіру, ряжанці або йогурту. Усі ці продукти оздоровлюють мікрофлору кишечнику і сприяють виведенню шкідливих речовин з організму. Крім того, молочні продукти «вбирають» токсини (у тому числі речовини, що
потрапляють в організм із забрудненим повітрям) і виводять їх.
Курага. Будь-які сухофрукти набагато корисніші, ніж цукерки і жирні тістечка. А нещодавно фахівці з’ясували, що регулярне вживання кураги знижує ризик виникнення раку печінки.
Фенольні компоненти, що містяться у куразі, здатні бути ефективною зброєю проти так званого метаболічного синдрому, який супроводжується ожирінням і запальними процесами в організмі.
Оливкова олія. Містить вітамін Е — головний антиоксидант. Він захищає організм від дії вільних радикалів — речовин, що утворюються під дією сонячного світла, сигаретного диму, забрудненого повітря і радіації, — саме з цими шкідливими речовинами і змушена боротися печінка.
Оливки допомагають нейтралізувати будь-які токсичні для організму речовини…
Щоб печінка працювала добре, варто подбати й про те, щоб у вашому раціоні було достатньо вітамінів.
Вітамін А. Міститься у всіх червоних і помаранчевих фруктах. Особливо багаті каротином морква, буряк, абрикоси, болгарський перець, гарбуз.
Вітамін Е. Є у злаках, олії, рибі.
Омега-3 жирні кислоти. Ними багата жирна риба типу оселедця, форелі або скумбрії.
Рибофлавін (вітамін В2). Його багато в персиках, грушах, буряках і шпинаті.