Багато хто помічав, що люди одного року народження можуть мати різний біологічний вік: деякі і виглядають, і почуваються молодшими за ровесників. Медики становили: призупинити старіння можна, дотримуючись деяких правил.
Висока фізична активність. У літніх людей з високим рівнем фізичної активності більш розвинена м’язова маса, нижчий рівень холестерину, а окремі функції імунної системи такі ж, як у молодих людей. Особливо корисна аеробна активність, завдяки якій організм краще контролює рівень цукру у крові і зміцнює серце.
Вживання клітковини. Фрукти, овочі та цілозернові злаки – «чарівні» продукти молодості. Вони забезпечують організм клітковиною, дуже важливою для оздоровлення судин, тим самим забезпечуючи активну роботу мозку. Адже саме ослаблення мозкової діяльності в першу чергу вказує на старіння.
Вживання білка. Після 40 років організм починає стабільно втрачати м’язову масу. Цей процес – другий маркер старіння після пригнічення когнітивної діяльності. Призупинити процес допоможе вживання білка. В ідеалі за кожного прийому їжі слід з’їдати 20-25 г білка, джерелом якого можуть бути горіхи, молоко і кисломолочні продукти, нежирне м’ясо, бобові.
Здорова мікрофлора кишечнику. Від здоров’я кишечнику, стану його мікрофлори залежить схильність до нейродегенеративних захворювань, старечого недоумства. Поліпшити стан кишкової мікрофлори допоможе відмова від куріння й алкоголю, а також у раціоні має бути достатня кількість свіжих, мінімально оброблених продуктів з пребіотиками та пробіотиками.
Прогулянки. Прогулянки на природі забезпечують організм вітаміном D, який має властивість захищати від розвитку вікових захворювань, у тому числі раку і серцево-судинних недуг. Добова потреба у вітаміні D забезпечується перебуванням на сонці в будь-який час року 15-30 хвилин.