З маслом чи без? Чому не варто відмовлятися від хліба.

За даними досліджень, ми стали їсти менше хліба. Одні впевнені, що хліб — «порожні калорії», які не мають користі, інші — що від нього гладшають.

І те, й інше не так. У хлібі багато вітамінів. А калорійність звичайного, наприклад, житнього хліба не така вже й висока. Цільнозерновий хліб може бути корисним при серцево-судинних захворюваннях і навіть при дотриманні дієти.

Скільки хліба і якого можна їсти на день, щоб не товстіти? Про це розповіла терапевт-дієтолог, кандидат медичних наук Катерина Бурляєва.

— Товстішають не від хліба, а від надмірної кількості калорій. Чорний і сірий хліб, навпаки, може бути корисним при дієті. Він багатий на харчові волокна, які дають більш тривале почуття насичення.

У житнього та житньо-пшеничного хліба калорійність найчастіше 200-230 ккал, у білого батона – 250-270 ккал, а у тостового хліба – 300 ккал. Якщо у хліб додані насіння, горіхи, інші інгредієнти, то калорійність сильно підвищується.

Рекомендована норма хліба на день — 150 г житнього та 150 г пшеничного (приблизно по 3-4 шматки). За умови, що енергетична цінність добового раціону становить 2200-2400 ккал, що відповідає потребам для чоловіків з низькою фізичною активністю та жінок із середньою фізичною активністю. І бутерброд із хліба з маслом цілком допустимий на сніданок. А норма вершкового масла – 20 грамів на день.

Чому ще не варто відмовлятися від хліба? У ньому чимало вітамінів та мінеральних речовин. Це вітаміни групи В, марганець і магній, потрібні нервовій системі для захисту від стресів, що в наш час особливо важливо. Ці речовини беруть участь у передачі нервових імпульсів. У цільнозерновому хлібі, наприклад, 130 мг магнію в 100 г, це третина добової дози. Також у хлібі є молібден, кремній, селен, мідь, кобальт, фосфор та цинк. Плюс хліб — це джерело харчових волокон, клітковини, яка необхідна здоров’ю кишкової мікрофлори, отже, і імунітету. Наприклад, людям із серцево-судинними захворюваннями, атеросклерозом необхідно збагачувати раціон харчовими волокнами. Для цього підходить, у тому числі, житній цільнозерновий, висівковий хліб.

А тим, хто боїться глютену в хлібі, варто знати, що глютен – рослинний білок, джерело амінокислот, які організму потрібні. І без призначення лікаря безглютенова дієта не всім корисна.

У хлібі з білого пшеничного борошна вітамінів більше, а клітковини менше. Однак білий хліб рекомендований для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту (коліт, гастрит із підвищеною кислотністю, виразкова хвороба шлунка та стравоходу). Краще його вживати підсушеним, тому що щойно випечений хрусткий білий хліб також може спричинити неприємні симптоми.

Хліб не протипоказаний при діабеті, якщо вживати його в розумній кількості. Адже цей продукт багатий на харчові волокна, вкрай цінні для людей з порушеним вуглеводним та ліпідним обміном.

А ось здобну випічку, булочки, пиріжки дійсно краще обмежувати.