Як зменшити енерговитрати на кухні

Якщо у вас електроплита, то у посуду не повинно бути деформовано­го дна.

Використо­вуйте посуд з широким плоским дном, яке повніс­тю покриває поверхню конфорки і обов’язково відповідає розміру нагрівальної плити. В цьому випадку ви буде­те максимально ефек­тивно використовувати тепло спіралі.

Накривайте каст­рулі і сковорідки кришками, оскільки вони зменшують втрату тепла.

Своєчасно очищайте від нага­ру сковороди, каст­рулі — це також впливає на швидкість нагріву і час приготування їжі.

Не наливайте повний чайник, якщо вам потрібен окріп усього для однієї чашки. Тоді чайник закипить швидше, а енерговитрати будуть значно меншими. Зручно користу­ватися термосом, щоб не включати чайник кожен раз, коли потрібно трохи гарячої води.

Зменшуйте  час приготування страв. Наприклад, якщо м’ясо варити не одним вели­ким шматком, а  декількома невеликими, то час готу­вання можна зменшити.

Щоб не втрачати тепло, скло дверцят духовки має бути чистим. Також важливо, щоб дверця­та щільно прилягали до корпусу плити і не випус­кали розпечене повітря. Плиту можна вимикати за 3- 5 хвилин до повної готов­ності того, що ви готуєте, — завдяки теплу, яке ще віддає електроспіраль, страва «дійде» само­стійно.

Ну і купуючи побутову техніку, завжди звертайте увагу на рівень її енергоспоживання. Незважаючи на те, що побутова техніка класу А коштує трохи дорожче аналогічних агрегатів класу Е, F або G, в перспективі вона збереже ваш бюджет, так як при роботі буде споживати набагато менше енергії.