Як правильно дозарювати помідори?

Щоб томати дозрівали повільніше (для продовження терміну зберігання), потріб­ні низька температура і відсутність світла.

Оптимальна температура залежить від сту­пеня зрілості: для рожевих (майже дозрілих) плодів вона має бути близько плюс 1-2 гра­дусів, для бурих (бланжевих) — плюс 4-6, для зелених — плюс 10-12 градусів. Приміщення, в якому будуть томати, мусить добре прові­трюватися.

Томати різних ступенів зрілості не реко­мендується зберігати в одній тарі або по­близу одне одного.

Вологість у приміщенні потрібно підтри­мувати на рівні 80-85%. При дозарюванні томати потрібно регу­лярно (кожні 3-5 днів) перевіряти, відби­рати вже дозрілі і відбраковувати ті, на яких з’явилися пошкодження. Вважається, що для тривалого зберігання і дозарювання най­більше годяться дрібноплідні сорти.

Якщо треба прискорити дозрівання знятих плодів, температуру у приміщенні підвищують, забезпечують яскраве при­родне або штучне освітлення і додають червоні зрілі плоди до зелених. Етилен, що виділяється зрілими то­матами, сприяє дозріванню інших. Якщо під рукою немає стиглих томатів, їх мож­на замінити фруктами, що також виділя­ють етилен: зрілими червоними яблуками або бананами.