У чому, де і як зберігати мед

Щоб викорис­товувати мед максимально ефективно, недостатньо лише придбати якісний товар, а й необхідно знати, де, в чому і як правильно зберігати мед у домашніх умо­вах, щоб у подальшому не на­рікати на пасічника.

Розпочнемо із питання, в чому зберігати мед. Звичайно ж, найкращий варіант — скляна банка із щільною криш­кою. Існує варіант емальованого посуду, кераміки та дерев’яних бочечок. Але найчастіше сьогодні використовують харчовий плас­тик, який не завжди відповідає необхідним вимогам. Краще його використовувати лише у крайньому випадку.

Катего­рично забороняється зберігати мед у металевому посуді, у над­щербленій емальованій посу­дині, оцинкованій тарі — це при­зведе до окислення меду.

Вся тара, у якій має зберіга­тися мед, повинна бути ідеаль­но чистою та сухою. Краще ви­користовувати для миття банок під мед не рідкі засоби, а гос­подарське мило. І споліскувати великою кількістю води та до­бре її просушувати. Якщо тара нечиста — це призводить до бродіння меду, або так званого пінення. Це ж стається, якщо у ємність з медом потрапила ложка, якою набирали мед і з неї  їли — бактерії роблять свою роботу.

Де найкраще зберігати на­туральний мед удома? Най­кращий варіант — холодиль­ник. Прохолодне і темне місце у щільно закритій скляній тарі — ідеальні умови зберігання меду. Наявність сонячного світ­ла вкрай згубна для меду — він втрачає вітаміни і ферменти, зберігаючи при цьому лише смак і колір.

Оптимальна температура зберігання меду — від +1 до +20 градусів. Незначною мі­рою перевищити цю норму можна, але будьте готові, що корисні властивості будуть по­троху згасати. А ось темпера­тура +40 градусів і вище стане критичною для цього смаколика — внаслідок нагрівання до такого рівня він перетвориться на безкорисну солодку масу.

Температура зберігання меду згідно з ДСТУ — до +25 градусів. Про нижню межу температурного режиму у документі нічого не сказано. На якість і терміни зберігання впливає і вологість приміщення.

Коли будете вибирати міс­це, де зберігати мед, звертай­те увагу також на інші чинники: він не повинен потрапляти під вплив прямих сонячних проме­нів, поруч не повинно бути ток­сичних продуктів або джерел пилу. Рекомендується тримати мед у місцях, не доступних для дітей, у герметично закритій тарі.

Термін зберігання, та власне й термін придатності меду, за умови дотримання умов його зберігання, необмежений. Але треба  знати, що за довготривалого збе­рігання він дуже гусне (криста­лізується).