Щоб використовувати мед максимально ефективно, недостатньо лише придбати якісний товар, а й необхідно знати, де, в чому і як правильно зберігати мед у домашніх умовах, щоб у подальшому не нарікати на пасічника.
Розпочнемо із питання, в чому зберігати мед. Звичайно ж, найкращий варіант — скляна банка із щільною кришкою. Існує варіант емальованого посуду, кераміки та дерев’яних бочечок. Але найчастіше сьогодні використовують харчовий пластик, який не завжди відповідає необхідним вимогам. Краще його використовувати лише у крайньому випадку.
Категорично забороняється зберігати мед у металевому посуді, у надщербленій емальованій посудині, оцинкованій тарі — це призведе до окислення меду.
Вся тара, у якій має зберігатися мед, повинна бути ідеально чистою та сухою. Краще використовувати для миття банок під мед не рідкі засоби, а господарське мило. І споліскувати великою кількістю води та добре її просушувати. Якщо тара нечиста — це призводить до бродіння меду, або так званого пінення. Це ж стається, якщо у ємність з медом потрапила ложка, якою набирали мед і з неї їли — бактерії роблять свою роботу.
Де найкраще зберігати натуральний мед удома? Найкращий варіант — холодильник. Прохолодне і темне місце у щільно закритій скляній тарі — ідеальні умови зберігання меду. Наявність сонячного світла вкрай згубна для меду — він втрачає вітаміни і ферменти, зберігаючи при цьому лише смак і колір.
Оптимальна температура зберігання меду — від +1 до +20 градусів. Незначною мірою перевищити цю норму можна, але будьте готові, що корисні властивості будуть потроху згасати. А ось температура +40 градусів і вище стане критичною для цього смаколика — внаслідок нагрівання до такого рівня він перетвориться на безкорисну солодку масу.
Температура зберігання меду згідно з ДСТУ — до +25 градусів. Про нижню межу температурного режиму у документі нічого не сказано. На якість і терміни зберігання впливає і вологість приміщення.
Коли будете вибирати місце, де зберігати мед, звертайте увагу також на інші чинники: він не повинен потрапляти під вплив прямих сонячних променів, поруч не повинно бути токсичних продуктів або джерел пилу. Рекомендується тримати мед у місцях, не доступних для дітей, у герметично закритій тарі.
Термін зберігання, та власне й термін придатності меду, за умови дотримання умов його зберігання, необмежений. Але треба знати, що за довготривалого зберігання він дуже гусне (кристалізується).