Для поліпшення стану очей їх потрібно забезпечити певними вітамінами та мікроелементами. Одним з найпопулярніших продуктів, що поліпшують зір, є морква.
«Для зору в моркві корисний бета-каротин — каротиноїд, який переробляється організмом на вітамін А, — пояснює Майкл Редмонд, дослідник з Національного інституту ока (США). — Цей вітамін забезпечує вироблення білків опсинів у колбочках і родопсину — в паличках у задній частині ока. Колбочки чутливі до денного світла, а родопсин — до тьмяного».
Нестача вітаміну А може призвести до виникнення «курячої сліпоти» — розладу зору, за якого втрачається здатність бачити в сутінках.
Вітамін А міститься й в інших продуктах. Наприклад, у листовій зелені (шпинат, капуста) його навіть більше.
Але варто дотримуватися однієї важливої умови. Вітамін А — жиророзчинний вітамін, тому він має надходити в організм разом з жиром. Тільки тоді він повністю засвоїться.
Для здоров’я очей Ребекка Тейор рекомендує готувати салат зі шпинату та капусти, червоного солодкого перцю, волоського горіха і моркви. Усе це — важливі джерела вітамінів А, Е і С, конче потрібних для очей.
Якщо заправити такий салат олією, жиророзчинні вітаміни А і Е краще засвояться.