Панеттоне: як спекти італійську паску

Панеттоне — це італійський здобний кекс, який традиційно готують на Великдень і Різдво. Його печуть з м’якого дріжджового тіста із зацукрованими фруктами та родзинками. Процес приготування панеттоне тривалий: зробити опару і замочити сухофрукти треба напередодні ввечері.

Інгредієнти для опари: 150 мл теплої води, 8 г свіжих дріжджів, 200 г борошна, 0,5 ч. л. цукру;

для тіста: 300 г вершкового масла кімнатної температури, 50 мл теплого молока 60 г свіжих дріжджів, 700 г борошна, 190 г цукру, ванільний екстракт або насіння,
1,5 ч. л. солі, 12 жовтків, 200 мл холодного молока;

для начинки: 100 г родзинок, 100 г журавлини, 100 г цукатів з апельсинових шкірок, 80 мл рому.

Приготування: Звечора зробити опару. У теплій воді розвести свіжі дріжджі. Додати цукор і борошно. Перемішати. Накрити рушником і залишити на столі на три години. Потім тісто злегка перемішати, щоб вийшов газ, що утворився. Знову накрити і залишити тісто в прохолодному місці на ніч. Змішати родзинки і журавлину. Залити гарячою водою, промити під струменем чистої води. Залити все ромом і залишити на ніч.

Наступного дня розвести в 50 мл теплого молока дріжджі. Перемішати і залишити на 15 хвилин. Вони мають активізуватися.

burinnia

Тим часом просіяти необхідну кількість борошна. У глибокій мисці розтерти жовтки з цукром. Додати до цієї суміші сіль, ванільний екстракт і холодне молоко.

У жовтково-молочну суміш ввести розведені дріжджі та опару. Поступово додаючи борошно, замісити однорідне тісто. Нарізати вершкове масло кубиками і поступово, по шматочку, додати в тісто. Воно має стати в’язким, але еластичним.

Додати замочені сухофрукти і цукати. Тісто перенести у велику миску. Залишити в теплому місці без протягів на три години. За цей час воно має піднятися і збільшитися втричі.

Після вистоювання тісто добре обім’яти. Постійно змочуйте руки в олії, щоб воно не прилипало.

Розділити його на порційні шматочки. З кожного сформувати кульку і заповнити форми не більше, ніж на третину. Тісто дуже сильно підніметься.

Залишити заготовки на дві години. Після того, як тісто підійшло, можна зробити хрестоподібні надрізи зверху. Змастити розтопленим вершковим маслом.

Випікати за температури 170 градусів 30-50 хвилин. Усе залежить від розміру виробів. Перевірити готовність дерев’яною шпажкою.