Озимий часник – тонкощі збирання

Наприкінці липня збирають озимий часник. Робіть це тоді, коли пожовтіють нижні листки, розтріскаються чохлики суцвіть, а луски стануть сухими й тонкими.

Виходити на грядку слід по­гожої днини. Рядки обережно підкопують лопатою чи вилами, намагаючись не пошкоджувати плодів. Витягнуті за стебла ек­земпляри легенько обтрусіть, а частинки землі приберіть ру­ками. У жодному разі не варто вдаряти головки одна об одну, адже можливі травми.

Відтак рослини розкладають просто неба для просушування. Від прямих со­нячних променів загинуть кліщі, немато­ди, бактерії, збудники цвілевих грибів, підвищиться стійкість до захворювань. Водночас із пагонів переходитимуть у зубки корисні речовини.

Через 8-10 днів наземну частину об­ріжте, залишаючи пеньок завдовжки 8-10 см. Також треба наполовину об­стригти корінці.

Тримають урожай у прохолодному вентильованому приміщенні (найкраще на горищі). Ще ж добре зберігатимуться ці овочі сплетеними в коси.