Уже прийшла справжня осінь. Що варто зробити на городі? Щоб розтягнути період споживання свіжих теплолюбних овочів з ґрунту, таких як томати, перець, баклажани, огірки, кабачки — уважно слідкуйте за погодою і передбачте їх укриття (воно допоможе продовжити їх плодоношення в ґрунті ще на місяць).
Плоди теплолюбних овочів слід прибрати до того, як по них пройдеться заморозок. Інакше вони вже не дозріють і не будуть зберігатися (згниють). Перед заморозками у багатьох на городах ще залишаються незрілі помідори. При правильному зберіганні їх можна дозарити вже в приміщенні і продовжити термін споживання свіжих плодів аж до січня, а іноді й довше.
Прибирають їх зазвичай в кінці вересня — початку жовтня (дивлячись по погоді, буває і раніше, але по можливості краще потримати помідори на кущах довше) перед настанням осінніх заморозків, поки температура не опустилася нижче З °С. Вони відмінно зберігаються, поступово дозріваючи, на веранді, лоджії або навіть в житлових кімнатах (якщо не дуже жарко). Стиглі краще зберігати в холодильнику на нижній полиці. Швидкість дозрівання плодів сильно варіює, залежно від температури та сортової належності.
Вивільнені після збору врожаю ділянки готують для підзимової посадки насіння холодостійких культур (кропу, петрушки, ріпчастої цибулі, моркви, салату та ін.), яку проводять у кінці жовтня-листопаді. Ділянку розпушують (копати чи просто пройтися мотикою і плоскорізом, збиваючи стерню та бур’ян — це не настільки важливо), розбивають нові грядки або підправляють стаціонарні старі. Заздалегідь можна вже попередньо прокреслити і посадочні борозни, заправити їх перегноєм. Так що при посадці залишиться лише злегка поглибити їх від ґрунту, що осипався.