Обов’язково зробіть це у жовтні на городі!

Уже прийшла справжня осінь. Що варто зробити на городі? Щоб роз­тягнути період споживання свіжих теплолюбних овочів з ґрунту, таких як  томати, перець, баклажани, огірки, кабачки — уважно слідкуйте за погодою і передбачте їх укриття (воно допо­може продовжити їх плодоношення в ґрунті ще на місяць).

Плоди теплолюбних овочів слід при­брати до того, як по них пройдеться заморозок. Інакше вони вже не дозрі­ють і не будуть зберігатися (згниють). Перед заморозками у багатьох на городах ще залишаються незрілі по­мідори. При правильному зберіганні їх можна дозарити вже в приміщенні і продовжити термін споживання свіжих плодів аж до січня, а іноді й довше.

Прибирають їх зазвичай в кінці вересня — початку жовтня (дивля­чись по погоді, буває і раніше, але по можливості краще потримати помідори на кущах довше) перед настанням осінніх заморозків, поки температура не опустилася нижче З °С. Вони відмінно зберіга­ються, поступово дозріваючи, на веранді, лоджії або навіть в житлових кімнатах (якщо не дуже жарко). Стиглі краще зберігати в холодильнику на нижній полиці. Швидкість дозрівання плодів силь­но варіює, залежно від температу­ри та сортової належності.

Вивільнені після збору врожаю ділянки готують для підзимової по­садки насіння холодостійких культур (кропу, петрушки, ріпчастої цибулі, моркви, салату та ін.), яку проводять у кінці жовтня-листопаді. Ділянку роз­пушують (копати чи просто пройтися мотикою і плоскорізом,  збиваючи стерню та бур’ян — це не настільки важливо), розбивають нові грядки або підправляють стаціонарні старі. Заздалегідь можна вже попередньо прокреслити і посадочні борозни, заправити їх перегноєм. Так що при посадці залишиться лише злегка по­глибити їх від ґрунту, що осипався.