Негайно прищипніть пагони винограду

Ця зелена операція проводить­ся на винограднику для того, щоб отримати більший урожай за рахунок збільшення розмірів ягід і грон. Прищипувати верхівки сильно зростаючих пагонів можна на самому початку цвітіння. В результаті видалення верхівки пагона, який інтенсивно росте, суцвіття, що розви­вається, отримує для свого розвитку більше елементів живлення завдяки перерозподілу поживних речовин від точок росту пагонів до суцвіть. Прищипуючи пагін, видаляють його верхівку довжиною 3-5 см. Видален­ня більшої за довжиною верхівки пагона називається обрізуванням і проводиться в більш пізні терміни. Після проведення прищипування пагонів на 10-15 днів затримується їх ріст і велика частина поживних речовин надходить  до суцвіть. Тому поліпшуються умови запилення квіток, зменшується їх осипання, в результаті зав’язується більше ягід, збільшується загальний урожай.

Найбільш ефективним є прищи­пування пагонів у сортів, яким властиве сильне осипання зав’язі або горошіння ягід. Наприклад, цей прийом сприяє збільшенню врожаю ягід у сортів із функціонально жіно­чим типом квітки («Талісман», «Флора» та інші).