Гарячий і холодний чай не варто пити

Не всі любителі  чаю  знають про його корисні і шкідливі властивості. Наприклад, фахівці не рекомендують пити занадто гарячий або вже остиглий чай — оптимальною буде «середня» температура.

З якої причини не слід пити остиглий чай

Вся річ у тім, що у висушеному вигляді чайний лист може зберігатися довго, зберігаючи свою корисність, але після заварювання здоров’я і силу він може давати лише при певній температурі і обмежений час.

Не можна допускати охолодження завареного чаю до 30 градусів Цельсія і нижче, бо в цьому випадку настій вже буде містити в собі безліч грибів та інших, вельми некорисних мікроорганізмів, тобто — нести шкоду тому, хто вирішив побавити себе смачним напоєм. При охолодженні напій незмінно покривається чайною плівкою, тому краще вжити його протягом 15-20 хвилин після заварювання — він принесе задоволення і користь завдяки смаку, аромату і корисним для організму речовин.

Як готувати листовий чай правильно

Багато що залежить від правильності приготування напою. Наприклад, заварювати чай краще в скляній, глиняній або керамічній ємності, заливаючи окропом. Вся річ у тім, що чайний лист — продукт натуральний і може іноді містити бактерії і цвіль, а вода, доведена до кипіння здатна знищити, якщо такі є. Після заливання окропом необхідно витримати час (від 2 до 5 хвилин), щоб напій настоявся і «знайшов силу».

Але пити занадто гарячий чай також не рекомендується, оскільки він може пошкодити слизову оболонку стравоходу і викликати запальний процес. Надалі, якщо продовжувати вживати гарячий напій, є ризик «роздобути» рак стравоходу, а це зовсім сумно. Оптимальною температурою для чаю вважається 60 градусів Цельсія. Зазвичай чайний лист, поміщений в ємність для подальшого чаювання, заварюється один раз, але є деякі сорти, які припускають кілька заварювань, бо кожен раз смак «розкривається» по-новому. Але не можна забувати, що ці кілька процедур повинні відбуватися в рамках одного чаювання — залишати заварку у відповідній ємності «до наступного разу» не можна.

Крім того, як вважають експерти, заварювати і вживати необхідно якісний чай — на це вкаже його досить висока прозорість, терпкий смак, приємний аромат і насичений колір, а також відсутність «сторонніх» запахів вогкості і цвілі.