Кукурудза не тільки смачна, а й корисна і має лікувальні властивості. До того ж вона вирізняється здатністю не накопичувати добрив, тому з екологічного погляду вона безпечніша від багатьох рослинних продуктів.
Корисні та лікувальні властивості
Споживання кукурудзи зміцнює організм людини, підвищує його опірність до багатьох хвороб, зокрема знижує ризик розвитку захворювань серцево-судинної і травної систем. Позитивно впливає кукурудза і на обмінні процеси організму, в тому числі – на секреторну функцію.
У народній медицині завжди застосовували для лікування хвороб «кукурудзяні рильця» – м’які волоски, що обрамляють качани з усіх боків; офіційна медицина їх теж використовує. Однак і кукурудзяні зерна, і борошно мають хороші лікувальні властивості, але й протипоказань мають достатньо, тому лікуватися ними без консультації з лікарем не слід.
Екстракт «кукурудзяного волосся» можна приготувати вдома, а можна купити в аптеці.
«Кукурудзяне волосся» може знижувати цукор у крові, має сечогінну і жовчогінну дії, знижує рівень білірубіну при різних захворюваннях, поліпшує згортання крові, має протиглисну дію тощо. Його відвар і екстракт часто призначають хворим на жовчнокам’яну хворобу, холангіт, гепатит і холецистит.
Тривалий прийом таких препаратів допомагає розчиняти ниркові камені.
У продуктах з кукурудзи міститься селен, тому кукурудзяні страви в раціоні можуть сповільнювати старіння і запобігати розвитку раку. Вони покращують роботу шлунка, нейтралізують дію алкоголю, знижують шкідливість смаженої і жирної їжі – тому кукурудзу рекомендується додавати до м’яса.
У дієтичному харчуванні страви з кукурудзи призначають хворим на ентероколіти, оскільки вони запобігають бродінню їжі в кишечнику.
У народі кукурудзу здавна застосовували при занепаді сил і нервовому виснаженні, при клімаксі і порушеннях місячного циклу, для лікування проносу і дизентерії, при набряках, імпотенції, безплідді.
Хворим на подагру, нефрит, недуги печінки треба регулярно їсти варену кукурудзу в качанах, поливаючи її кукурудзяною олією.
Тим, хто хворіє на гастрит, як дієтична страва рекомендується протертий кукурудзяний суп-пюре – він сприятливо діє на слизову шлунка.
Регулярне вживання кукурудзяної каші з сиром сулугуні та кукурудзяною олією знижує ймовірність розвитку онкології.
Протипоказання
до вживання кукурудзи
Шкода кукурудзи позначиться на здоров’ї людей, які страждають від тромбозів, не рекомендована вона й у випадку підвищеного зсідання крові. Кукурудза знижує апетит, тому її не варто включати в раціон людям з недостатньою масою тіла. Надмірне захоплення продуктом може також призвести до загострення виразок шлунка і дванадцятипалої кишки.