Цей чарівний продукт – кукурудза .

Кукурудза не тільки смачна, а й корисна і має лікувальні властивості. До того ж вона вирізняється здатністю не накопичувати добрив, тому з екологічного погляду вона безпечніша від багатьох рослинних продуктів.

Корисні та лікувальні властивості

Споживання кукурудзи зміц­нює організм людини, підвищує його опірність до багатьох хвороб, зокрема знижує ризик розвитку захворювань серцево-судинної і травної систем. Позитивно впли­ває кукурудза і на обмінні процеси організму, в тому числі – на секре­торну функцію.

У народній медицині завжди застосовували для лікування хво­роб «кукурудзяні рильця» – м’які волоски, що обрамляють качани з усіх боків; офіційна медицина їх теж використовує. Однак і кукуру­дзяні зерна, і борошно мають хо­роші лікувальні властивості, але й протипоказань мають достатньо, тому лікуватися ними без консуль­тації з лікарем не слід.

Екстракт «кукурудзяного волос­ся» можна приготувати вдома, а можна купити в аптеці.

«Кукурудзяне волосся» може знижувати цукор у крові, має се­чогінну і жовчогінну дії, знижує рівень білірубіну при різних за­хворюваннях, поліпшує згор­тання крові, має протиглисну дію тощо. Його відвар і екстракт часто призначають хворим на жовчнокам’яну хворобу, холангіт, гепатит і холецистит.

Тривалий прийом таких препа­ратів допомагає розчиняти нирко­ві камені.

У продуктах з кукурудзи містить­ся селен, тому кукурудзяні страви в раціоні можуть сповільнювати старіння і запобігати розвитку раку. Вони покращують роботу шлунка, нейтралізують дію алкоголю, зни­жують шкідливість смаженої і жир­ної їжі – тому кукурудзу рекоменду­ється додавати до м’яса.

У дієтичному харчуванні страви з кукурудзи призначають хворим на ентероколіти, оскільки вони запобі­гають бродінню їжі в кишечнику.

У народі кукурудзу здавна за­стосовували при занепаді сил і нервовому виснаженні, при клі­максі і порушеннях місячного ци­клу, для лікування проносу і ди­зентерії, при набряках, імпотенції, безплідді.

Хворим на подагру, нефрит, недуги печінки треба ре­гулярно їсти варену кукурудзу в качанах, поливаючи її кукурудзя­ною олією.

Тим, хто хворіє на гастрит, як дієтична страва рекомендуєть­ся протертий кукурудзяний суп-пюре – він сприятливо діє на сли­зову шлунка.

Регулярне вживання кукуру­дзяної каші з сиром сулугуні та кукурудзяною олією знижує ймо­вірність розвитку онкології.

Протипоказання

до вживання кукурудзи

Шкода кукурудзи позначиться на здоров’ї людей, які страждають від тромбозів, не рекомендова­на вона й у випадку підвищеного зсідання крові. Кукурудза знижує апетит, тому її не варто включати в раціон людям з недостатньою масою тіла. Надмірне захоплення продуктом може також призвести до загострення виразок шлунка і дванадцятипалої кишки.