ЗІНЬКІВСЬКа КОВБАСа – смачно і оригінально.

Зіньківську ковбасу на Хмельниччині (у селі Зіньків) коптять. Ми пропонуємо приготувати її у звичайній духовці. Є необхідні умови, аби страва вийшла смачною і оригінальною. По-перше, домашня ковбаса має бути з жирної частини свинини. А якщо м’ясо пісне, обов’язково додавайте у фарш сало. По-друге, нарізане м’ясо (а за необхідності й сало) треба дуже добре вимісити.

Кишки перед використанням (їх мажна купити на базарі) обов’язково замочіть. Потім ретельно промийте, щоб були чистими.

Готові ковбаски на початку запікання змастіть декілька разів кров’ю, щоб у фіналі страва була саме того вороного кольору, який відрізняє її від інших ковбас в Україні.

Інгредієнти: 2 кг жирної свинячої лопатки, 1 ст. л. солі, 1 ст. л. свіжозмеленого чорного перцю або суміші перців, 3 метри натуральних свинячих кишок, 3 головки часника, 1 склянка крижаної води, 1 склянка свинячої крові для змащування ковбасок (за бажанням).

Приготування: Розігрійте духовку до 160 °С градусів. Ретельно видаліть з 2 кг м’яса прожилки та плівки та подрібніть його ножем на кубики зі стороною 1-2 сантиметри. Складіть в миску.

Додайте до м’яса 1 ст. л. солі та 1 ст. л. свіжозмеленого перцю, зубчики 3 головок часника, попередньо пропущених через прес. Ретельно вимішуйте суміш протягом 10-15 хвилин, щоб вона стала щільною, як фарш. Кількість часника можна збільшувати за смаком.

Влийте в м’ясо 1 склянку крижаної води і ще раз ретельно перемішайте, щоб суміш повністю її всотала.

Натуральні свинячі кишки почистіть і промийте. Ви можете взяти й готові магазинні оболонки, але більше смакуватимуть саме домашні.

Наріжте кишки на шматки завдовжки 40-60 см. Щільно наповніть їх фаршем за допомогою спеціальної насадки. Кінці зав’яжіт кулінарною чи звичайною ниткою.

Намастіть начинені ковбаси кров’ю за допомогою кулінарного пензля та поставте в розігріту духовку. Запікайте протягом трьох годин. Кожні 20 хвилин на початку приготування витягайте ковбасу з духовки та знову з обох боків змащуйте кров’ю. Щоб ковбаса набула чорного кольору й не вийшла занадто сухою, треба повторити цю операцію 5-6 разів.

Дочекайтеся, поки готова ковбаса повністю охолоне, і подавайте до столу.