Заготівля м’яти: 2 гарних рецепти

Ах як м’ятою запахло! Багато з нас люблять цю запашну, смачну і корисну траву. Як добре, коли можна зірвати кілька ароматних гілочок і додати їх в чай, прохолодний напій, коктейль або випічку. На жаль, зробити це ми можемо тільки влітку. А як же бути взимку? Звичайно, зробити м’ятні заготовки!

Збирати м’яту бажано  до її цвітіння або в першій фазі цвітіння, тому що саме в цей момент в ній міститься найбільша кількість ефірних олій. Крім того збирати цю ароматну траву краще вранці або в похмуру погоду, щоб вона накопичила достатньо вологи і ще не була підсушена сонцем.

Традиційний спосіб заготівлі. Безумовно знайомий і звичний всім спосіб заготівлі м’яти — це сушка. Траву попередньо добре промиваємо, обсушуємо рушником або на повітрі, а потім відправляємо на сушку.

Місце для сушіння має бути затемнене, але при цьому досить тепле і сухе. Відмінно підійдуть для цього горище або затемнене місце на веранді.

Якщо ж у вас немає місць, куди не потрапляє сонце, скористайтеся паперовими пакетами або просто папером. Зробіть з них кульки для пучків м’яти — вони захистять траву від попадання на неї прямих сонячних променів.

М’ятний цукор. Ще одна заготовка — м’ятний цукор. Його можна додавати в чай, напої, випічку, а також в салати в якості заправки або в соуси.

Підготовлену м’яту нарізаємо, а потім відправляємо в блендер і перемелює в кашу. Можна вже на цьому етапі додати цукор, так м’ята віддасть більше соку.

Потім регулюємо консистенцію суміші, додаючи цукор. Чим соковитіша м’ята, тим рідшою вона вийде, а значить знадобиться більше цукру.

Ви можете просто перекласти отриманий цукор в баночку і прибрати в холодильник, а можете підсушити і перетворити в розсипчастий м’ятний цукор. Для цього отриману кашку викладаємо на деко на пергамент і відправляємо підсушуватися в розігріту до 40 градусів духовку.

М’ятний сироп. М’ятний сироп можна використовувати також як і м’ятний цукор. Для нього знадобиться 1 склянка  порізаної м’яти, 1 склянка  цукру і 1 склянка води.

Порізану м’яту засипаємо половиною цукру і добре обминаємо ложкою або руками. Потім даємо їй постояти приблизно протягом півгодини-годину. При можливості можна дати м’яті постояти і протягом ночі.

Далі викладаємо в каструлю або сотейник м’яту, другу половину цукру і воду, перемішуємо. Щоб зберегти ефірні олії, варимо м’яту недовго, до розчинення цукру, постійно помішуючи. Як тільки суміш закипить, знімаємо її з плити, накриваємо і даємо постояти до повного охолодження.

Сироп можна просто перелити в баночку і прибрати в холодильник. Якщо ж ви плануєте його як заготовку на зиму, то ще раз доводимо сироп до кипіння, а потім розливаємо гарячим по стерилізованим банках.