Яка добова норма цукру і що буде, якщо вживати його забагато

Цукор міститься не лише у кондитерських виробах. Він є у фруктах, йогуртах, кетчупі і багатьох інших продуктах. Вуглеводи — чудове джерело енергії, але скільки цукру насправді можна з’їдати протягом дня без шкоди для здоров’я?

Найголовніше. Точного розрахунку для усіх та кожного не існує і бути не може — занадто різні стартові умови. Зате є медичні рекомендації щодо доданого цукру: не більше за 10 % від денної норми калорій. Тож, якщо ви споживаєте 2000 ккал на день, то цукру може бути до 52 г (12 чайних ложок) на день. При цьому ВООЗ, наприклад, знижує цей поріг ще удвічі.

 

Чим відрізняються види цукру? Доданий цукор — це власне цукор-пісок або натуральний підсолоджувач (мед або фруктовий сік) у будь-яких продуктах. Найбільше такого цукру у печиві і цукерках, але є він і у йогурті, і у кленовому сиропі.

Щодо натурального цукру (фрукти, овочі, злаки, молочні продукти) у фахівців немає одностайної думки. Зрозуміло лише те, що такі продукти набагато корисніші, тому що у них є необхідні вітаміни, мінерали і харчові волокна. Завжди краще з’їсти яблуко, ніж випити склянку яблучного соку! А баночка газованої води містить більше цукру, ніж три повноцінних апельсини.

Цукор у організмі перетворюється на енергію для м’язів і внутрішніх органів. Але їжа з великим вмістом доданого цукру перетравлюється дуже швидко, підвищуючи рівень цукру і швидко знижуючи його назад.

Що буде, якщо споживати багато доданого цукру? Спочатку погіршиться здатність до концентрації, настрій буде постійно змінюватися. Надлишок цукру, особливо з їжі з високим глікемічним індексом, призводить до загострення акне і ранньої появи зморшок. У довгостроковій перспективі вживання продуктів, які багаті на цукор, призводить до різних запалень, набору ваги, розвитку хронічних хвороб на зразок серцевої недостатності і діабету. Як кажуть дієтологи, ніхто не набирає вагу через молоко і фрукти, а ось через багату на доданий цукор їжу — будь ласка.

 

А як зрозуміти, скільки додали? Це може бути важко! Більшість етикеток повідомляє про усі види цукру одразу, не розділяючи їх на натуральний і доданий. У США обговорюється питання про спеціальне маркування для продуктів, у яких більше 10 г доданого цукру. Підводячи підсумок: не бійтеся  другого банана на день, а стежте щоб доданого цукру у раціоні було не більше 25 грамів на добу.