Все, що треба знати про чай із кульбаби .

Тонкощі його приготування та застосування

Дієтологиня та терапевтка Тіана Фіалкова розповіла про корисні властивості чаю з кульбаби, а також як правильно готувати цей цілющий напій.

Позитивні ефекти від  такого чаю:

  • знижує процеси здуття та бродіння в кишківнику;
  • стимулює апетит, як і всі гіркоти, за рахунок активізації жовчовідтоку;
  • стимулює вироблення та виділення жовчі;
  • стимулює роботу підшлункової залози;
  • поліпшує стан нервової системи;
  • м’яке сечогінне, виводить пісок із нирок;
  • активізує роботу кишківника та допомагає у разі закрепів;
  • показаний алергікам (якщо немає алергії на кульбабу).

Чай із кульбаби не рекомендується приймати у разі:  загострення проблем із шлунково-кишковим трактом (гастрити, дуоденіти, коліти, виразка шлунка); у разі жовчнокам’яної хворобі застосовуємо з обережністю. Також за наявності рухомих каменів чай протипоказаний.

Особливості приймання.

Дозволено вагітним і матерям-годувальницям. Треба  1-3 рази на день за 30-40 хвилин до їжі, оскільки чай пробуджує травні соки і викликає апетит.

Спочатку, якщо є сильний застій жовчі, вас може трохи нудити, можливе послаблення стільця. Так відходить жовч.

Як приготувати і застосовувати.

Квітки кульбаби можна збирати лише далеко від трас, доріг. Можна перед застосуванням промити у гарячій воді. В ідеалі, збираємо квіточки рано-вранці.

Заливаємо жменю квіточок водою 500-600 мл 80 градусів і настоюємо 10 хвилин у заварнику/термосі.

Можна пити такий чай разом із медом, так сильніше буде виражений жовчогінний ефект.

Квіти можна сушити і заготовляти собі чай на певний час. Сушимо у тіні, у добре провітрюваному місці, зберігаємо у паперових/тканинних упаковках.