У першу чергу слід сказати, який посуд не підходить для зберігання вина. Не можна використовувати тару, виготовлену із заліза, оцинкованої сталі, алюмінію, міді. При зберіганні в такому посуді вино може зіпсуватися або в ньому можуть утворитися небезпечні хімічні сполуки в результаті окислення металів під впливом компонентів вина. Металевий посуд може бути використаний тільки в тому випадку, якщо він виготовлений зі спеціальної нержавіючої сталі для застосування в харчовій промисловості.
Найбільш надійний спосіб зберігання — в скляному посуді: в пляшках або великих бутлях. Навіть протягом тривалого часу вино в такому посуді зберігає свої високі смакові якості, а у багатьох видів вони поліпшуються. Великий плюс скляного посуду ще й у тому, що він доступний. Адже для зберігання вина можна використовувати скляні пляшки з-під напоїв та води. Бутлі зі скла досить дорогі, але дешевші за інший посуд, до того ж можуть служити не один десяток років. Молоде вино тим швидше дозріє, чим менший скляний бутель, в якому воно зберігається.
У великих бутлях процес дозрівання відбувається повільніше, але напій довше в них зберігається і повільніше старіє.
Тривалий час вино не втрачає своїх якостей у керамічному посуді. Класичним прикладом для перевезення і зберігання вина вважається давньогрецька амфора. Але кращим керамічним посудом є той, у якого стінки покриті скляною глазур’ю, приміром глечик із добре притертою кришкою або пробкою.
Емальований посуд за своїми характеристиками не поступається скляному, головне, щоб шар емалі був без пошкоджень і вино не контактувало з металом.
Дуже популярною тарою є дубові барила. Але вони потребують ретельного догляду і досить дорогі, тому, щоб їх придбати, доведеться сильно витратитися. Відразу варто відмовитися від дубових бочок, в яких раніше зберігалися соління: огірки, капуста, томати тощо. У таких бочках завжди залишається присмак засолених раніше овочів, іноді цвілі.
Бочки, в яких планується тримати вино, необхідно попередньо вимочувати протягом декількох тижнів, щоб клепка розбухла і тара не протікала. Після цього бочку потрібно добре пропарити, заливши її окропом, потім промити водою з додаванням харчової соди, а коли просохне, обкурити сіркою для захисту від можливого розвитку цвілі та бактерій. Тільки після всієї виконаної роботи можна заливати вино.
Щоб вино довше зберігалося в будь-яком посуді, його потрібно тримати в приміщеннях без освітлення, з рівномірним температурним режимом протягом усього року.