У магазин за вареною ковбасою і сосисками: що треба знати

Існує одне ключове правило. Якщо вибирати між м’ясом (мова про свіжий продукт) і ковбасою, то завжди варто надавати перевагу першому варіанту. Ну а якщо дуже потрібна ковбаса?.

У першу чергу не слід купувати сосиски і ковбасу в вакуумних упаковках. Робиться це, щоб продукти довше зберігалися, не обвітрювалися і мали товарний вигляд.  Перед упаковкою сосиски нарізаються по кілька штук і поливаються або спеціальним розчином, що містить хімічні речовини або водою. Добре, якщо другий варіант, але ми то цього напевно не знаємо.

По-друге, важливо добре вивчити зовнішній стан ковбаси і почитати, що пишуть на етикетці, навіть дрібним шрифтом. Зазвичай, першим вказується інгредієнт, вміст якого в продукті більший за інші, наприклад, свинина. У цьому переліку бажано, щоб вода перебувала на одному з останніх місць.

Що стосується м’яса курей в складі, то краще такі сосиски не брати. Вони, звичайно, безпечні для здоров’я, але про якість кінцевого продукту особливо говорити не доводиться. І куряче м’ясо, і механічна обвалка не сприяють виготовленню якісного продукту.

Лікарську ковбасу завжди вибирати потрібно з ДСТУ. Якщо на етикетці він вказаний, значить можна спокійно її купувати. В ідеалі купувати продукт в кишці або синюзі, тільки завжди важливо переглядати термін зберігання.

Те, що в продукті є нітрат натрію (часто пишуть на етикетці Е250) — це цілком нормальне явище. Він є абсолютно у всіх ковбасах. Крім іншого нерідко додається до складу аскорбінка, і це теж не страшно. Ковбасу, що містить каррагінан, краще не купувати. Дана речовина додається до складу, щоб в готовому продукті утримувалася волога.

На запах теж бажано ковбасу перевіряти. Вона повинна мати приємний аромат. Якщо є можливість подивитися ковбасу в розрізі, колір її повинен бути неяскравим і тим більше не кислотним.

Хороша варена ковбаса зобов’язана мати світло-рожевий колір. Маса повинна бути пружною, однорідною, без будь-яких пустот. Пам’ятайте, що навіть добре відомий і надійний виробник здатний випустити неякісний продукт. Людський фактор поки ніхто не відміняв