Технологія, про яку йтиметься нижче, запозичена з тисячолітньої традиції індіанців. Це спільні посадки гарбуза, квасолі (або бобів) і кукурудзи. Такі спільні посадки американці називають «Три сестри». Ці три культури, що ростуть у комплексі, забезпечують відмінні врожаї, бо допомагають одна одній та люблять одна одну.
Як це відбувається?
Квасоля збагачує ґрунт азотом, що безсумнівно приносить користь кукурудзі та гарбузу; у свою чергу кукурудза допомагає бобам, що обертаються навколо міцного кукурудзяного стебла; гарбуз надійно покриває грунт товстою ковдрою з листя, завдяки чому зберігається волога і припиняють свій ріст бур’яни.
Коли гарбузи своїм зеленим листом заполоняють всю поверхню землі, то в поливі та розпушуванні більше немає потреби, навіть при сильній посусі.
Погодьтеся, це дуже мудре рішення природи і, скориставшись ним, ви полегшите свої роботи з вирощування та догляду за городними рослинами.
Докладно розповімо, як здійснити такі спільні посадки.
Підготовка посадки
Очистіть ділянку від бур’янів, вирівняйте її, і зробіть невеликі ямки, в які ви згодом садитимете гарбуз, кукурудзу і квасолю (або боби). У кожну ямку насипте трохи компосту.
Власне посадка
- ~ в першу чергу садимо насіння кукурудзи, а слідом за нею через 2-3 тижні вже боби та гарбуз;
- ~ Кукурудзу садимо через кожен метр рядком, і наступний ряд кукурудзи йде в шаховому порядку. До кожної лунки треба покласти кілька насінин;
- ~ Квасолю посадимо в ряду з кукурудзою, за 50 см з обох боків від останньої. У кожну лунку кладемо принаймні 3 насінини квасолі.
- ~ Насіння гарбуза садимо у великі лунки, теж по 3 насінини, але компосту в лунку потрібно покласти більше.
На 100 кв.м роблять приблизно 8-10 гнізд з гарбузами, і вони буквально візьмуть на себе згодом відповідальність за чистоту і вологість ділянки, — тобто, цієї кількості гарбузів вистачить, щоб прикрити її листовою масою.
Догляд
Тут все традиційно і нескладно: обов’язкові ранні поливи (особливо після посадки, і поки рослини набирають вегетаційну масу) та розпушування ґрунту (один-два рази на сезон) і, звичайно ж, боротьба з бур’янами.
Особливо важливо, щоб грунт був чистим від бур’янів для розвитку гарбуза — у нього багато коренів, вони дуже довгі і розташовуються переважно в орному шарі землі.
Збирання врожаю при спільних посадках
Насамперед прибираємо стручки квасолі (або бобів), потім обламуємо кукурудзяні качани. Стебла ж кукурудзи поки висмикувати не треба — це ще опора для квасолі, що спить, та й гарбузи так можна пошкодити. Гарбузи прибираємо в останню чергу — наприкінці осені, намагаючись встигнути до перших заморозків. Зберігати їх краще у підвалі, де вони чудово лежать до березня, особливо якщо підвал не надто вологий.
Найголовніше в збиранні – у жодному разі не висмикувати восени коріння бобів із ґрунту. Воно повинно залишатися взимку у ґрунті, щоб забезпечити його азотом, накопиченим у кореневих каналах. Також не варто висмикувати і довге коріння гарбуза — подібно до коріння квасолі вони за зиму розкладаються в землі, роблять грунт пухким і повітряним, що сприяє кращому проникненню в нього води і кисню.
Багато городників на початку осені вибирають із землі все коріння – щоб очистити ділянку до нового сезону. При спільних посадках це неправильно – виходить генеральне збирання органічної речовини із ґрунту. Краще очистити свій сад від коріння навесні — в результаті родючість ґрунту підвищиться.
Спробуйте посадити разом кукурудзу, квасолю та гарбуз – і ці «три сестри» віддячать вам грандіозним урожаєм