Шкідливі звички у харчуванні, що залишились від СРСР

Дефіцит давно позаду, але ми чомусь продовжуємо готувати і споживати  шкідливу їжу характерну для часів СРСР.

Готуємо дивні салати. У магазинах можна купити продукти з усього світу, але ми споруджуємо  майонезні монстри з солоних огірків, ковбаси та яєць і по­глинаємо ці калорійні бомби з жирів, простих вуглеводів і солі.

Їмо все з хлібом. В СРСР було щось на зразок культу хліба. Прислів’я та приказки на кшталт «Хліб — всьому голова», розповідь «Бе­режіть хліб» у шкільному підручнику… Експерти давно зійшлися на думці, що часто хліб — порож­ні вуглеводи. Наприклад, у батоні немає нічого корисного. Єдине, що він робить з нашим організмом, — відкладається на боках.

П’ємо чай з цукром і печивом. Свою ден­ну норму цукру (60 грамів) можна з’їсти лише за одне чаювання. А надлишок цукру в організмі — це зайві кілограми і підвищений ризик хронічних хвороб.

Харчуємося за розкладом. Радянська людина жила за розкладом: сніданок, робота, коротка перерва на обід, знову робота, пізня вечеря. Так склалася система триразового хар­чування, за якою досі живе весь пострадянський простір. Але вчені кажуть, що їсти п’ять разів на день значно корисніше: так ми не перевантажує­мо організм величезними порціями їжі. І не хапає­мося за солодощі, коли до вечері ще далеко, а їсти вже хочеться.

Снідаємо кашею. Корисні лише каші з цілого зерна. А ось від продуктів швидкого приготування потрібно відмовитися. Нічого хорошого в них не­має — суцільний цукор і швидкі вуглеводи. Немає сенсу обмежуватися кашами. Краще харчуватися різноманітно, ніж їсти одну, нехай навіть найко­риснішу страву.

Їмо лише сезонні фрукти і овочі. В СРСР склався міф про те, що обмін речовин тісно пов’язаний з місцевістю проживання. Наші пред­ки не їли фруктів узимку, тим більше тропічних, то й нам нема чого починати. Але за такою логікою треба відмовлятися не лише від бананів і ананасів, а й від картоплі, капусти, помідорів. У нас їх почали садити кілька століть тому: з точки зору еволюції минуло дуже мало часу, тож пристосування ор­ганізму до продукту статися не могло. Експерти ВООЗ рекомендують щодня з’їдати не менш ніж 400 грамів овочів, фруктів або  ягід. А будуть вони українськими чи китайськими — не так важливо.