Дефіцит давно позаду, але ми чомусь продовжуємо готувати і споживати шкідливу їжу характерну для часів СРСР.
Готуємо дивні салати. У магазинах можна купити продукти з усього світу, але ми споруджуємо майонезні монстри з солоних огірків, ковбаси та яєць і поглинаємо ці калорійні бомби з жирів, простих вуглеводів і солі.
Їмо все з хлібом. В СРСР було щось на зразок культу хліба. Прислів’я та приказки на кшталт «Хліб – всьому голова», розповідь «Бережіть хліб» у шкільному підручнику… Експерти давно зійшлися на думці, що часто хліб – порожні вуглеводи. Наприклад, у батоні немає нічого корисного. Єдине, що він робить з нашим організмом, – відкладається на боках.
П’ємо чай з цукром і печивом. Свою денну норму цукру (60 грамів) можна з’їсти лише за одне чаювання. А надлишок цукру в організмі – це зайві кілограми і підвищений ризик хронічних хвороб.
Харчуємося за розкладом. Радянська людина жила за розкладом: сніданок, робота, коротка перерва на обід, знову робота, пізня вечеря. Так склалася система триразового харчування, за якою досі живе весь пострадянський простір. Але вчені кажуть, що їсти п’ять разів на день значно корисніше: так ми не перевантажуємо організм величезними порціями їжі. І не хапаємося за солодощі, коли до вечері ще далеко, а їсти вже хочеться.
Снідаємо кашею. Корисні лише каші з цілого зерна. А ось від продуктів швидкого приготування потрібно відмовитися. Нічого хорошого в них немає – суцільний цукор і швидкі вуглеводи. Немає сенсу обмежуватися кашами. Краще харчуватися різноманітно, ніж їсти одну, нехай навіть найкориснішу страву.
Їмо лише сезонні фрукти і овочі. В СРСР склався міф про те, що обмін речовин тісно пов’язаний з місцевістю проживання. Наші предки не їли фруктів узимку, тим більше тропічних, то й нам нема чого починати. Але за такою логікою треба відмовлятися не лише від бананів і ананасів, а й від картоплі, капусти, помідорів. У нас їх почали садити кілька століть тому: з точки зору еволюції минуло дуже мало часу, тож пристосування організму до продукту статися не могло. Експерти ВООЗ рекомендують щодня з’їдати не менш ніж 400 грамів овочів, фруктів або ягід. А будуть вони українськими чи китайськими – не так важливо.