Щоб яблука довго зберігалися

Відомо, що багато сортів яблук зберігаються восени і взимку не дуже довго. У мене ж плоди лежать в прохолодному приміщенні 6 місяців. Для цього я обробляю їх спеціальним розчином.

Розводжу 2 ч. ложки картопляного крохмалю в 1 склянці холодної води, додаю 8-10 крапель йоду і щіпку солі (2,5 г). Яблука занурюю у розчин і ви­сушую. На плодах утворюється тонка плівка, яка оберігає їх від передчасного псування, зменшу­ється втрата вітаміну С. Перед вживанням плівку змиваю водою.

Використовую ще один вид розчину для поліпшення збереження яблук. Для цього обробляю їх спиртовим розчином прополісу (100 г на 0,5 л спирту) або роз­плавленим при температурі 45°С воском.

Досить 0,5 л спиртового розчину прополісу або

1 кг воску на 150 кг яблук.

burinnia

Воскування проводжую так: яблука в капроновій сіточці занурюю у підготовлену масу і виймаю. Після стікання воску і просушування укладаю плоди в ящики, які попередньо ретельно промиті окропом. Ящики стелю деревними стружками і пряно-ароматичними травами (чебрець, майоран). Всі плоди зберігаю в окремій упа­ковці (папір, фольга, плівка, картон).

 

Сергій Димшиць