Для профілактики грипу та застуди корисна мандаринова настоянка: 2 ст. ложки подрібненої свіжої шкірки мандарина залити 1 склянкою горілки, настоювати 10 діб у темному місці, періодично струшуючи, потім процідити і відтиснути. Приймати по 20 крапель за 15- 20 хв. до їди двічі на день.
При гіповітамінозі народна медицина радить вживати по 2 мандарини 2-3 рази на день після їди.
Коли знижений апетит, добре пити по 1/4 склянки мандаринового соку за 30 хв. до їди тричі на день.
У разі артеріальної гіпертензії приймати по 1 мандарину 5 разів у проміжках між прийомами їжі або пити мандариновий сік — по 1/4 склянки за 30 хв. до їди 5 разів на день.
При каменях у нирках і сечовому міхурі пити по 1/3 склянки мандаринового соку 6 разів на день. Щоб підсилити ефект, сік можна пити і вночі: поставити склянку біля себе і випити, якщо прокинулися.
Сік мандаринів добре очищає легені, тому при бронхіті та астмі щоранку випивати по 1 склянці мандаринової о соку.
Регулярно вживання соку мандаринів допоможе позбутися гельмінтів. Тричі на день за 30 хв. до їди пити по 1 склянці соку мандаринів упродовж З днів. Увечері необхідно приймати сольове проносне для виведення глистів з кишківника.
Відвар свіжої шкірки корисний для хворих на діабет, бо знижує рівень цукру в крові. Подрібнити шкірку від З плодів, залити сировину 1 літром води, довести до кипіння, варити на малому вогні 10 хв. Проціджувати не потрібно. Приймати по 0,5 склянки на день. Зберігати засіб на нижній полиці холодильника.
При грибкових захворюваннях нігтів уражені місця 2-3 рази на день натирати соком дольки мандарина. Можна натирати і шкіркою — ефект буде той самий. Лікування тривале.
При високій температурі, застуді та ГРВІ хворому корисно пити мандариновий сік кімнатної температури по 0,5 склянки 2-3 рази на день. Сік можна трохи розводити водою.
При бронхіті і кашлі: подрібнити шкірку мандарина (можна як свіжу, так і сушену), 2 ст. ложки сировини залити 1,5 склянки окропу, поставити на малий вогонь і варити 5-7 хв., після цього прикрити і залишити настоюватися 1 год., процідити. Приймати відвар теплим по 2 ст. ложки за 20 хв. до їди 3-4 рази на день.
Коли не варто зловживати мандаринами? Мандарини можуть подразнювати нирки, слизову шлунка і кишківника, тому їх не варто їсти при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, а також при гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентериті, коліті, холециститі, гепатиті, гострому нефриті і при загостреннях запальних захворювань кишківника.