Мандариновий сезон і мандаринові ліки.

Для профілактики грипу та застуди корисна мандаринова настоянка: 2 ст. ложки подріб­неної свіжої шкірки мандари­на залити 1 склянкою горілки, настоювати 10 діб у темному місці, періодично струшуючи, потім процідити і відтиснути. Приймати по 20 крапель за 15- 20 хв. до їди двічі на день.

При гіповітамінозі народна медицина радить вживати по 2 мандарини 2-3 рази на день після їди.

Коли знижений апетит, до­бре пити по 1/4 склянки манда­ринового соку за 30 хв. до їди тричі на день.

У разі артеріальної гіпер­тензії приймати по 1 манда­рину 5 разів у проміжках між прийомами їжі або пити манда­риновий сік — по 1/4 склянки за 30 хв. до їди 5 разів на день.

При каменях у нирках і сечовому міхурі пити по 1/3 склянки мандаринового соку 6 разів на день. Щоб підсилити ефект, сік можна пити і вночі: поставити склянку біля себе і випити, якщо прокинулися.

Сік мандаринів добре очи­щає легені, тому при бронхіті та астмі щоранку випивати по 1 склянці мандаринової о соку.

Регулярно вживання соку мандаринів допоможе позбути­ся гельмінтів. Тричі на день за 30 хв. до їди пити по 1 склянці соку мандаринів упродовж З днів. Увечері необхідно при­ймати сольове проносне для виведення глистів з кишківника.

Відвар свіжої шкірки корис­ний для хворих на діабет, бо знижує рівень цукру в крові. Подрібнити шкірку від З плодів, залити сировину 1 літром води, довести до кипіння, варити на малому вогні 10 хв. Проціджу­вати не потрібно. Приймати по 0,5 склянки на день. Зберігати засіб на нижній полиці холо­дильника.

При грибкових захворю­ваннях нігтів уражені місця 2-3 рази на день натирати соком дольки мандарина. Можна натирати і шкіркою — ефект буде той самий. Лікування тривале.

При високій температурі, за­студі та ГРВІ хворому корисно пити мандариновий сік кімнатної температури по 0,5 склянки 2-3 рази на день. Сік можна трохи розводити водою.

При бронхіті і кашлі: подріб­нити шкірку мандарина (можна як свіжу, так і сушену), 2 ст. лож­ки сировини залити 1,5 склянки окропу, поставити на малий во­гонь і варити 5-7 хв., після цього прикрити і залишити настоюва­тися 1 год., процідити. Приймати відвар теплим по 2 ст. ложки за 20 хв. до їди 3-4 рази на день.

Коли не варто зловживати мандаринами?  Мандарини можуть подраз­нювати нирки, слизову шлунка і кишківника, тому їх не варто їсти при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої киш­ки, а також при гастриті з під­вищеною кислотністю шлун­кового соку, ентериті, коліті, холециститі, гепатиті, гострому нефриті і при загостреннях за­пальних захворювань кишків­ника.