Як визначити лежкість вашої картоплі.

Визначити, наскільки добре буде зберігатися вирощена   картопля, можна за допомогою простого тесту. Потрібно скласти по 10-15 бульб кожного сорту в окремі полі­етиленові пакети, щільно зав’язати і залишити на два тижні при температурі +20 градусів. По закін­ченні цього часу треба розв’язати кожен пакет і перевірити стан картоплі.

Якщо виявиться, що велика части­на бульб згнила або захворіла, то на довге зберігання цей сорт зали­шати не можна. Таку картоплю слід пустити на корм худобі, якщо її тримають у господарстві.

При ураженні 10-15% всю партію картоплі необхідно ретельно перебрати, відбраковую­чи всі підозрілі екземпляри. Після цього картоплю можна заклада­ти на зберігання, поступово, протягом двох тижнів, знижуючи температуру в погребі з +10-15 до +3 градусів.

Якщо уражено не більше 5 % бульб, то проблем із лежкістю при  збері­гання не буде.