Все, що треба знати про зберігання курячих яєць.

Найкраще вживати в їжу яйця не пізніше 5 днів після того, як курка знеслася. Правда, яйце має дозріти. Через кілька днів після знесення під впливом ферментів смак жовтка стає особливо приємним. Під час зберігання в яйцях виникають глибокі якісні зміни.  Щоб затримати втрату вологи, розвиток мікроорганізмів і біохімічних процесів,  яйця слід зберігати в умовах знижених температур і підвищеної вологості. При нетривалому зберіганні їх тримають при температурі +8-12 градусів і відносній вологості повітря 75-80 % (ідеально — в холо­дильнику). Однак уже через 30 днів яйця втрачають третю частину поживних речовин, а ті, що зберігалися при температурі +15 градусів, через 25 днів стають непридатними в їжу.

Якщо зберігати яйця в чистій тарі при температурі -1 градус, тоді вони залишаються свіжими протягом 4-6 місяців.

Але не можна допускати зниження температури, оскільки при температурі нижче -2 градусів вміст яйця замерзає. Якщо яєць багато, то в холодну пору року тару з яйцями можна ставити в льох або на ве- ранду, де температура повітря підтримується на рівні +8-10 градусів.

 

До речі

Яйця з брудною шкаралупою швидко псуються. Але мити їх перед закладанням на зберігання не можна: треба зберегти бактерицидну плівку,  що покриває шкаралупу, яка оберігає яйце від проникнення бактерій. Тому при тривалому зберіганні ■ рекомендують покривати шкаралупу тонким шаром ’ вазеліну, сала або олії.