Що має зробити добрий городник у серпні

Основні городні роботи в цей період — збирання врожаю і до­гляд за вегетуючими рослинами, посів зеленних культур, редиски і дайкона, очищення городу від рослинних залишків, посів на звільнених грядках сидератів.

У серпні триває масовий збір урожаю огірків, помідорів, кабачків та патисонів. Збирати огірки треба щодня, а краще два рази на день — вранці та ввечері — це дуже підвищить продуктивність кожної рослини. При зборі плодів важливо не зрушувати з місця і, тим більше, не перевертати і не смикати огір­кові батоги. Якщо листя пожовкло, значить, плодоношення скоро за­кінчиться — покваптеся зробити домашні заготівлі огірків на зиму. Щоб плодоношення тривало довго, вирощуйте не тільки ранні сорти, але і пізньостиглі, які плодоносять до самих заморозків.

Томати для споживання свіжими збирають, коли плоди набувають червоного або іншого, властивого сорту, забарвлення. Для консерву­вання, щоб вони не розтріскалися і не загнили, краще прибрати їх бурими і дозарювати в сухому приміщенні. Але без фанатизму, адже ми знаємо, що найбільшу кількість цукрів на­копичують томати лише при дозрі­ванні на рослині. Саме тому томати з ринку не такі смачні — їх зривають для транспортування ще зеленими і дозарюють (тримають до набуття зрілості).

На початку серпня часто реко­мендують прищипувати верхівки пагонів у томатів і видаляти квіткові китиці, на яких помідори вже не встигнуть визріти. Однак у нас клімат стає все більш теплим, тому цю операцію можна перене­сти на вересень, щоб не залиши­тися без свіжих томатів.

Плоди баклажана прибирають, коли вони починають буріти. За­пізнення зі збиранням призводить до загрубіння плодів, появи гіркого смаку і насіння в них. Зрізають ба­клажани разом з плодоніжкою.

В кінці літа – на початку осені до­зріває черговий урожай броколі, цвітної капусти, кольрабі. Останню прибирають, коли величина стеблоплода досягне 5-8 см у діаметрі. А з третьої декади серпня починається прибирання білокачанної капусти середньостиглих сортів.

Якщо перо цибулі-ріпки пожовкло і лягло — саме час збору врожаю. Якщо погода дозволяє, прибрану цибулю залишають на грядці на кілька днів для дозрівання, в сиру погоду — дозарю­ють під навісом. Досушують цибулю в добре провітрюваному приміщенні.

Не забудьте прибрати цибулю-сіянку, розсортуйте її: найменшу — відберіть для посадки під зиму.