Проріджуємо сходи за наукою

Прорідження сходів — дуже важли­вий агротехнічний прийом, оскільки загущені посіви викликають витягуван­ня рослин, які конкурують одна з одною в боротьбі за світло, живлення і вологу. Зробити  проривання, особливо перше, потрібно не тільки з урахуванням  опти­мальної  відстані, але й вчасно.

Щоб ця операція дала користь, а не нашкодила, проводити її треба правильно.

Проривайте сходи в похмуру погоду або ввечері, тому що потривожені в результаті проріджування рослини погано зносять прямі промені сонця.

Висмикуйте зайві сходи тільки з вологого ґрунту. Якщо він сухий, за годину до прорід­жування полийте грядку.

Видаляйте слабкі росли­ни, а сильні залишайте, при цьому притримуйте ґрунт

поруч із парост­ком , щоб не пошкодити корін­ня рослин, що залишилися.

Після прорід­жування підсипте до нижньої части­ни стебла землю, ущільніть її і полийте грядку.

В які терміни і на яку дистанцію треба проривати основні городні культу­ри при першому проріджу­ванні, підкаже таблиця, наведена нижче.

 

ПЕРШЕ ПРОРІДЖУВАННЯ СХОДІВ
Назва

культури

Терміни Відстань у ряду (см)
Морква 1-2 справжні листки 1-2
Пастернак 2-3 справжні листки 1-2
Петрушка 1-2 справжні листки 2-3
Редиска 1 справжній листок 3-5
Редька 3-4 справжні листки 5-6
Салат

качанний

Через 2-3 дні після сходів 5-7
Столовий

буряк

3-4 справжні листки 3-4
Кріп При довжині стебла 5 см 5-7