Кукурудза очима відомого дієтолога

  • Кукурудза — рослина-знахідка. У ній міститься кальцій, магній, фосфор, калій, натрій, залізо, йод, необхідні для нор­мального функціонування ор­ганізму людини, — розповідає Олег Швець, президент Асо­ціації дієтологів України. — А крім того, її зерна багаті на ві­таміни групи В. Вони, своєю чергою, покращують метабо­лізм, нормалізують рівень хо­лестерину.
  • Як найкраще готува­ти кукурудзу, щоб вона не втратила своїх властивос­тей?
  • Найбільш корисно її спо­живати сиру (молоденьку) або приготовану на парі. Тоді вона зберігає дуже важливий для організму вітамін Е. Завдя­ки тому, що він регулює крово­обіг, покращується живлення клітин. А також вітамін Е запо­бігає утворенню пухлин. А у ва­реній кукурудзі зберігається ви­сокий вміст вітамінів групи В.

Не раджу смажити кукурудзу, запікати на грилі, консервувати  чи заморожувати. Така не принесе вам користі. Коли сезон мине — можна використовува­ти кукурудзяне борошно, воно зберігає високий вміст заліза та фосфору.

  • Кому особливо корисно споживати цей злак?
  • Він має жовчогінну дію. Крім того, кукурудзі припису­ють здатність розчиняти каме­ні в нирках, запобігати утво­ренню пухлин. Також на неї варто звернути увагу вегета­ріанцям, адже містить велику кількість білка й стане гарним замінником м’яса.
  • Кому їсти смачний ка­чан не можна?

Кукурудза протипоказана людям, у яких організм схиль­ний до утворення тромбів. Бо ж злак сприяє згортанню кро­ві. Також не варто її спожива­ти жінкам, які вигодовують ді­тей грудьми. Більше ніж 200 — 300 грамів на тиждень можуть викликати у дитини метео­ризм. Також зверніть увагу, що кукурудза досить калорійна. На 100 грамів зерен припадає приблизно 120 ккал, тобто на качан — десь 240 ккал. Будь­те обачні з її вживанням, якщо маєте надмірну вагу. Зрозуміло, якщо є алергія на цей злак, то варто від неї відмовитися, пише «Експрес».