Думаєте, ви умієте варити картоплю? Девять помилок при приготуванні картоплі.

У відварюванні картоплі є підводні камені та поширені помилки, які роблять кулінари, погіршуючи тим самим смак та текстуру майбутнього гарніру. Розбираємось, як можна зіпсувати звичайну відварену картоплю.

Помилка №1. Не той сорт

У картоплі безліч сортів, вони різняться вмістом крохмалю: якісь сорти розсипчасті, якісь досить щільні. Ми часто навіть не звертаємо уваги на те, який сорт картоплі ми купуємо, а це неправильно! Для варіння або для смажіння краще брати різну картоплю.

Розрізняють білі, жовті та червоні сорти картоплі. Біла картопля розсипчаста, її краще використовувати для пюре. Червону картоплю рекомендують смажити. А ось у жовтих сортах середній вміст крохмалю, їх рекомендують варити та використовувати для салатів.

Помилка №2. Брудна шкірка

Для економії посуду, місця, часу та сил господині іноді не миють картоплю перед чищенням. Так робити не можна, адже земля зі шкірки картоплі дуже легко потрапляє на м’якоть. І повністю її відмити досить складно. Тому перед чищенням потрібно добре промити коренеплоди щіткою.

Ще гірше, якщо ви складаєте почищені бульби в посуд, де лежить шкірка. Земля не повинна потрапляти на продукт, який ви їсте, навіть якщо ви його термічно обробляєте. У землі навіть із власного городу можуть бути паразити, різні бактерії, добрива. Все це потрапляє на вашу картоплю.

Помилка №3. Залишити на повітрі

Почищена картопля дуже швидко темніє на повітрі. Тому її не варто спершу начищати в миску, а вже потім перекладати в каструлю з водою. Щоб картопля не завітрювалася і не чорніла, її потрібно відразу кидати у чисту воду.

Помилка №4. Почистити заздалегідь

Почистити картоплю заздалегідь — один із улюблених прийомів кулінарів, щоб полегшити собі життя: просто поставив каструлю на вогонь за півгодини до обіду — і гарнір готовий. А безпосередньо перед обідом можна займатися складнішими справами, наприклад, нарізкою салату. Але чим більше картопля проводить часу без шкірки, тим більше вона втрачає корисних якостей, вітамінів та мінералів. У картоплі багато вітаміну С, калію. Вона і так втратила частину корисних речовин після зимового зберігання. Якщо почистити картоплю вранці, а відварити тільки ближче до обіду, то ви отримаєте не найкорисніший і найсмачніший гарнір. На смакові якості картоплі вимочування у воді також впливає (наприклад, втрачається крохмаль).

Помилка №5. Гаряча вода

Щоб заощадити час, ми часто заливаємо сиру картоплю окропом і ставимо на вогонь. Ми думаємо, що так вона швидше звариться. Але насправді різниця в часі приготування вийде незначна, проте верхній шар картоплі звариться в гарячій воді дуже швидко. Усередині картопля ще не встигне прогрітися, а зовнішній її шар вже звариться і почне розварюватись.

Краще картоплю заливати холодною водою: так вся картоплина прогріється рівномірно і не розвалюватиметься після варіння.

Помилка №6. Кипіння

Варити картоплю в сильно киплячій воді — помилка. Це може призвести до того, що коренеплід розвариться, набере дуже багато води. Тому доводимо картопля до кипіння, знижуємо вогонь до середнього та варимо при легкому бурлінні.

Помилка № 7. Відразу солити

Посолити одразу, щоб не забути, — не найкраща ідея. Справа в тому, що солона вода уповільнює приготування, і часто зарано посолена картопля довго не може зваритися і залишається дуже щільною.

У той же час, якщо посолити прямо перед закінченням варіння, картопля залишиться прісною, бо просто не встигне увібрати солону воду. Тому ми рекомендували б солити картоплю після того, як вода закипіла, через 5-7 хвилин.

Помилка №8. Залишити у воді

Ваша картопля зварилася, ви вимкнули конфорку, але залишили каструлю з водою і картоплею. На жаль, такий підхід сильно погіршить смак та текстуру вашого гарніру. Картопля набере дуже багато води, смак її стане ніби розбавленим, а сама картоплина розвалюватиметься.

Воду потрібно обов’язково злити, а ще краще – трохи підсушити картоплю на середньому вогні, щоб видалити залишки відвару з дна. Це зробить гарнір смачнішим. Можна додати трохи вершкового масла та зелені під час підсушування.

Помилка №9. Розігрівати

Найсмачніша картопля — щойно зварена. Розігрів сильно погіршує смакові якості картоплі. Особливо це стосується картоплі смаженої. Але і відварний коренеплід втрачає смак після розігріву. Хоча деякі люди люблять холодну картоплю і не погодяться із цим твердженням.