Чи варто їсти виноград та гранат із кісточками?

Зазвичай кісточки винограду та гранату ми не їмо, хоча в них міститься чимало корисних речовин – вітамін Е, цінні поліненасичені жирні кислоти, які діють як антиоксиданти. Але чи варто заради цієї користі з’їдати всі кісточки з ягід?

«Немає нічого страшного, якщо ви з’їсте виноград або гранат із кісточками, але в цьому немає жодного практичного сенсу, бо кісточка не перетравлюється, — каже лікар-дієтолог  Тетяна Солнцева. — Навіть якщо кісточки розжувати, то теж небагато користі. Груба нерозчинна клітковина не дасть корисним речовинам добре засвоїтись. Найчастіше кісточка транзитом пройде через шлунково-кишковий тракт. Можна приготувати смузі з гранату та винограду, подрібнивши навіть кісточки, але це може надати гіркоту напою, і не всім сподобається такий смак. Більше того, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, у тому числі при гастритах із підвищеною секрецією, виразках шлунків, захворюваннях кишківника, взагалі не рекомендується вживання таких плодів із кісточками. Навіть якщо їх розжовувати, вони можуть спровокувати загострення захворювання. А ось вживання екстракту або настойки, олій із кісточок винограду або гранату, справді, може принести істотну користь».

Наприклад, гранатове масло має унікальний склад. Воно містить корисні природні жирні кислоти — олеїнову, лінолеву, а також цінну пунікову (punicic acid). Вони сприятливо впливають на судини, холестериновий обмін і мають потужний антиоксидантний потенціал, регенеративні та протизапальні властивості. Тобто речовини, які знаходяться в кісточці гранату, можуть сприяти профілактиці онкологічних захворювань, оскільки мають антиканцерогенну дію. Щоб отримати олію, треба переробити багато гранатів. Стільки кісточок розжувати і з’їсти неможливо.

Виноградні кісточки теж славляться тим, що містять багато олії, причому її виробляють у набагато більших промислових масштабах, ніж граната. Виноградна олія цілком доступна у звичайних магазинах. Чим вона корисна?

«Олія виноградних кісточок — одна з найбагатших за вмістом вітаміну Е, — пояснює дієтолог Тетяна Солнцева. — Це вітамін-антиоксидант, який у нашому організмі бореться із вільними радикалами. Тобто перешкоджає окисному стресу і має антиоксидантні властивості, зокрема антиканцерогенний ефект. У тому числі вітамін Е сприятливо впливає на обмін холестерину, чим сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань. Тому бажано урізноманітнити свій раціон, включаючи різні рослинні олії, в тому числі виноградну. Олією можна заправити салат, приготувати на ній гарячі страви.

burinnia

Екстракти з кісточок винограду можуть бути призначені як біологічно активні добавки до їжі. Є низка наукових досліджень, результати яких підтвердили антиоксидантні властивості цих біодобавок. Їх також можуть призначати для поліпшення обміну холестерину: вони сприяють підвищенню частки „хорошого“ холестерину та зменшенню фракції „поганого“ холестерину, а також, за рахунок регенеративних і протизапальних властивостей, перешкоджають старінню організму».