Їсти не хочеться — викинути шкода.

Корисні поради, як врятувати продукти в холодильнику та економити,  інформує    www.gospoda.com.ua

Їсти не хочеться — викинути шкода. Така дилема регулярно стає майже перед кожною господинею, яка задумала прибратися в холодильнику. За даними Програми ООН з довкілля (UNEP), майже 17% всього продовольства, виробленого на планеті, викидається. Як же грамотно використовувати продукти та економити?

Насамперед треба перестати готувати їжу на тиждень уперед, тому що частину її все одно доведеться викинути Нашому організму потрібна різноманітна їжа. Тому їсти одну і ту ж страву кілька днів поспіль ви не будете.

Не зайве виділити в холодильнику полицю для продуктів, які потрібно з’їсти насамперед. Все, що доводиться зберігати довго, краще відправляти в морозильну камеру.

Готові продукти потрібно купувати розфасованими — це дозволить вам з’їсти їх протягом тижня. Це стосується кетчупу, соусів, сметани, майонезу. Консерви беріть ті, які з’їдаються відразу або за день-два. Якщо не доїли, для зберігання в холодильнику обов’язково перекладіть їх у скляну банку із щільною кришкою. Можливо, більша розфасовка більш приваблива за ціною, але втрати від викинутої частини продукту часом з лишком перекривають вигоду при покупці.

Багато господинь впевнені, що залишки продуктів — це відходи, з яких нічого путнього не приготуєш. Насправді у світовій кулінарії багато популярних страв, створених саме з них.

Скажімо, підсохлий хліб, який ніхто не хоче їсти, можна порізати та висушити у духовці або на сковороді на сухарики. Вони на ура підуть не тільки з пивом, але і з бульйоном, супом, послужать добавкою до багатьох салатів.

З останнього яйця та залишків сметани, кефіру або кислого молока можна приготувати оладки. Якщо до рідкого тіста додати ще шматочки яблука і кілька зернят кардамону, у вас на столі з’явиться вишуканий сніданок.

У тісто для оладок можна додати недоїдений сир.

Залишки овочів та фруктів, шматочки м’яса чи риби урізноманітнять салати, омлети та запіканки (останні ніби створені для того, щоб дати другий шанс усьому, що ви нашкребли в холодильнику).

Не забуватимемо і про супи. Можливо, знаменита збірна солянка це спосіб зварити кашу із сокири. Адже при приготуванні солянки до концентрованого бульйону додається розсіл від огірків або квашеної капусти, а також шматочки копченостей та різного виду ковбас. У таку страву ще кладуть цибулю, солоні огірки, оливки та лимон, приправляючи все це великою кількістю прянощів. І солянка виходить чудовою.

Не можна не згадати і про випічку. Взявши сир, шматочки фруктів та ягоди, ви отримаєте смачний відкритий пиріг, який і гостям подати не соромно. Знаменита італійська піц, як варіант відкритого пирога, була створена саме для того, щоб швидко і «з нічого» нагодувати домашніх. Для начинки піци годиться все: сир, оливки, м’ясо, ковбаса, гриби, овочі свіжі та консервовані. Мабуть, більш універсальної страви із залишків різних продуктів годі і вигадати. А якщо врахувати, що тісто для піци добре зберігається в морозилці, то це ще й черговий рецепт для будь-яких непередбачуваних випадків.

Фрукти, що залежались, овочі, варення і повидло в українській кухні традиційно йшли на пиріжки.

Ось так майже з нічого у вас на столі буде смачна, ситна, різноманітна і здорова їжа, і в холодильнику пануватиме ідеальний порядок.